Samosy, kaczori, purisy, Kofta – zarówno brzmią, jak i smakują
orientalnie. To wegetariańskie dania kuchni indyjskiej o których
mówiła Ewa Kmiecik podczas spotkania w wałbrzyskiej Bibliotece
Pod Atlantami.
Autorka książek kulinarnych i wyznawczyni
Kryszny spotkała się z młodzieżą w ramach Dni Kultury Indii,
które trwają w mieście. - Kuchnia Indyjska jest związana
bezpośrednio z medycyną, czyli Ayur Wedą. Jeżeli się pozna kilka
sposobów przyrządzania dań według wedyjskich zasad, można komponować
własne posiłki – tłumaczy Ewa Kmiecik - Rati Manjari Dasi.
Mistrzyni gotowania zaprezentowała również w praktyce w jaki
sposób przyrządza się dania kuchni indyjskiej. W barze wegetariańskim
Govinda odbyło się wspólne gotowanie oraz degustacja potraw. Autorka
książek kulinarnych pokazała tajniki fachu rozpoczynając od przygotowania
masali, czyli mieszkanki przypraw, prażonych na sklarowanym
maśle(ghee). Kucharze – amatorzy, pod okiem specjalistki przygotowali
indyjski zestaw obiadowy. Danie składało się Kitri, czyli warzyw
z ryżem (danie o którym mówi się, że jest zarówno dla króla, jak i dla
biedaka). Przygotowano także purisy, czyli placki smażone na głębokim
oleju, oraz halawę, czy słodką kasze mannę prażoną na maśle. Sam sposób
przyrządzania potraw według wedyjskich przepisów różni się od europejskich schematów. - W Indiach używa się oddzielnych naczyń do jedzenia i gotowania. Nie spożywa
się również potrawy w tym samym pomieszczeniu, w którym się ją
przygotowało. Nie próbujemy także dania w czasie jego przyrządzania,
dlatego trzeba opanować tę sztukę do perfekcji. Oprócz tego kucharzami
zostają osoby bardzo uduchowione, gdyż gotując oddajemy cześć
Bogu. Mówi się, że kuchnia to drugie najważniejsze miejsce po ołtarzu,
dlatego powinna tam panować czystość oraz dobra świadomość – podkreśla
autorka. Po wspólnej nauce, wszystkie wegetariańskie dania
kuchni indyjskiej zostały ze smakiem zjedzone przez uczestników warsztatów.
źródło: 30minut
Informujemy, że jednostka OSP Olszany została wyposażona w sprzęt w postaci 10 par obuwia specjalistycznego. Natomiast 11 strażaków zostało przeszkolonych z kwalifikowanej pierwszej pomocy i otrzymało tytuły ratowników.
Kilkanaście osób z z Dzierżoniowa i okolic kolejny raz stara się dotrzeć do najbardziej potrzebujących w ramach wolontariatu Szlachetnej Paczki.
czytaj więcejKażdy z nas odczuwa skutki zbliżającej się zimy, jednak spadek temperatur jest szczególnie dotkliwy dla osób bezdomnych, samotnych oraz niezaradnych życiowo.
czytaj więcejPrezydent Miasta Świdnicy wraz z Przedstawicielem Punktu Informacyjnego Funduszy Europejskich zaprasza na bezpłatne spotkanie „Fundusze europejskie na założenie działalności gospodarczej w ramach budżetu na lata 2021-2027”.
czytaj więcejW ramach programu Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska 2021-2027, Świdnica otrzymała dotację na przeprowadzenie termomodernizacji 9 budynków znajdujących się w zasobach miasta. Całkowita wartość projektów to 9 136 611,72 zł, wartość ich dofinansowania wyniesie 7 158 037,50 zł.
czytaj więcej